Besteli Mevlit ilk kez seslendirildi

Nevşehir
 

Besteli Mevlit ilk kez seslendirildi

Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’inin geniş kitlelere ulaşması amaçlandı.
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin 40. gününde, Bestekâr Kemal Batanay’ın 1956 yılında bestelediği Mevlid-i Şerif (Besteli Mevlit), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Üniversitemiz iş birliğiyle ilk kez seslendirildi.   UNESCO’nun 41. Genel Konferansı’nda alınan kararda, Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıl dönümü 2022 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alındı ve aynı yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Süleyman Çelebi Yılı’ olarak ilan edildi. 89 ayrı makam ve 10 farklı usulü içinde barındıran eserle, Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’inin geniş kitlelere ulaşması amaçlandı. 16 Mart’ta Ankara CSO Tarihi Salon’da ilk icrası yapılan eser sonrası deprem şehitleri için hatim duası okundu.   Seslendirme projesinin genel koordinatörlüğünü üstlenen Üniversitemiz Mütevelli Heyet Üyesi ve Kemal Batanay’ın tanbur talebesi Hocazade Mustafa Uysal, büyük acıların yürekleri dağladığı bugünlerde, sözün bittiği, sükûtun dualara, niyazlara, nağmelere dönüştüğü, kalplere dolduğu bir gecede olduklarını söyledi. Uysal “Bu gecemizi Rahmet Gecesi olarak isimlendirdik, böyle bir gecede inşallah rahmetin de tecellisi arzumuzdur. Bu eserin ilk icrası böyle bir güne nasip oldu, burada tevafuk nedir diye düşündüm. Hocam Kemal Batanay Kur'an aşığı bir insandı, Kur'an-ı Kerim'i dilinden hiç düşürmezdi, her gün hatim indirirdi ve yaşantısının son zamanlarında, yavaş yavaş isimlerin hafızasından silindiği, neredeyse kendi ismini dahi hatırlamadığı zaman Kur'an-ı Kerim'i bütünüyle okuyabilecek durumdaydı, sanırım tevafuk buydu.” dedi. Kapadokya Üniversitesi olarak akıl, ahlak, adalet ve adap temeli üzerinde değerlerimize önem verdiğimizi belirten Uysal, “Bu değerlerimiz değişmez ama son bilgiyi kullanmak, son bilgiyi öğretmek anlamında da çağ ötesine bakar. Böyle bir vizyon, Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı Hocamızın gösterdiği istikamet olarak yolumuzu aydınlatıyor. Bu değerlere sahip olacak, hem de geleceği görecek insanlara ihtiyacımız var ve bu değerler doğrultusunda çok güzel genç nesillerimiz yetişiyor, yetişmeye de devam edecek” diyerek sözlerini sonlandırdı
Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’inin geniş kitlelere ulaşması amaçlandı.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin 40. gününde, Bestekâr Kemal Batanay’ın 1956 yılında bestelediği Mevlid-i Şerif (Besteli Mevlit), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Üniversitemiz iş birliğiyle ilk kez seslendirildi.

 

UNESCO’nun 41. Genel Konferansı’nda alınan kararda, Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıl dönümü 2022 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alındı ve aynı yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘ Süleyman Çelebi Yılı’ olarak ilan edildi. 89 ayrı makam ve 10 farklı usulü içinde barındıran eserle, Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’inin geniş kitlelere ulaşması amaçlandı. 16 Mart’ta Ankara CSO Tarihi Salon’da ilk icrası yapılan eser sonrası deprem şehitleri için hatim duası okundu.

 

Seslendirme projesinin genel koordinatörlüğünü üstlenen Üniversitemiz Mütevelli Heyet Üyesi ve Kemal Batanay’ın tanbur talebesi Hocazade Mustafa Uysal, büyük acıların yürekleri dağladığı bugünlerde, sözün bittiği, sükûtun dualara, niyazlara, nağmelere dönüştüğü, kalplere dolduğu bir gecede olduklarını söyledi. Uysal “Bu gecemizi Rahmet Gecesi olarak isimlendirdik, böyle bir gecede inşallah rahmetin de tecellisi arzumuzdur. Bu eserin ilk icrası böyle bir güne nasip oldu, burada tevafuk nedir diye düşündüm. Hocam Kemal Batanay Kur'an aşığı bir insandı, Kur'an-ı Kerim'i dilinden hiç düşürmezdi, her gün hatim indirirdi ve yaşantısının son zamanlarında, yavaş yavaş isimlerin hafızasından silindiği, neredeyse kendi ismini dahi hatırlamadığı zaman Kur'an-ı Kerim'i bütünüyle okuyabilecek durumdaydı, sanırım tevafuk buydu.” dedi. Kapadokya Üniversitesi olarak akıl, ahlak, adalet ve adap temeli üzerinde değerlerimize önem verdiğimizi belirten Uysal, “Bu değerlerimiz değişmez ama son bilgiyi kullanmak, son bilgiyi öğretmek anlamında da çağ ötesine bakar. Böyle bir vizyon, Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı Hocamızın gösterdiği istikamet olarak yolumuzu aydınlatıyor. Bu değerlere sahip olacak, hem de geleceği görecek insanlara ihtiyacımız var ve bu değerler doğrultusunda çok güzel genç nesillerimiz yetişiyor, yetişmeye de devam edecek” diyerek sözlerini sonlandırdı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve avanoshabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.