Kapadokya’da gezilebilecek en güzel yerler oldukça zengin bir tarihi dokuya ve kültüre sahiptir. Kapadokya, 60 milyon yıl öncesine dayanan geçmişi ile tarihi bir yerleşim yeridir. Bölgede yer alan toprağın yağmur suyu ve rüzgar ile aşınmasıyla ortaya oldukça enteresan bir yapıya sahip coğrafi bölge çıkar.
Kapadokya Balon Turları
Kapadokya denilince akla gelen ilk şey muazzam güzelliği ile bölgeyi büyüleyen peribacalarıdır. Gün ağarmaya başladığı zamanda ise peribacalarının aralarından süzülen devasa balonlar gökyüzüne renk katar. Bulunduğunuz her yerleşim yerinden rahatlıkla görebileceğiniz balonlar aynı zamanda ülkemizinde önemli bir turistik yapısını oluşturur. Kapadokya’yı turistik açıdan en çok zenginleştiren balon keyfini izlemek dışında balona binmenizi de öneririz. Kapadokya’ya gezilecek en güzel yerler ise;
● Göreme Milli Parkı: 1985 yılında Kapadokya Bölgesi’nde yer alan Dünya Miraslar Listesi’ne dahil edilen bir doğa harikasıdır. Göreme Milli Parkı bölgede yer alan peribacalarına en sık rastlanan yeridir. Hasan Dağı, Erciyes ve Göllüdağ gibi birçok volkanın patlaması sonucunda Kapadokya yöresi tüflerle kaplanır. Bu tüflerin doğal olaylar ile aşınması sonucu milyonlarca yılda Kapadokya bölgesi oluşur. Göreme Milli Park içerisinde bu yapılarla oluşmuş kiliseler yer alır. Dini açıdan oldukça zengin olan milli park görülmeye değer yerlerdendir.
● Uçhisar Kalesi: Kapadokya bölgesinin eşsiz manzarasını ayaklarınızın altına serebilecek en yüksek yerlerinden biridir. Bizans döneminden Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi dokusuyla savunma amaçlı kullanılan bir yapıya dönüştürülür. Birçok önemli yerleşkeleri izlemek için kullanılmasından ötürü oldukça stratejik bir bölge haline gelir. Uçhisar Kalesi’ne ise diğer yerleşim yerlerinden otobüs seferleri ile çok rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçhisar Kalesini gezdikten sonra kalenin tepesinde eşsiz Kapadokya manzarasını izlemeyi unutmayın.
● Avanos: Kapadokya’nın üzüm bağları, çanak ve çömleği denilince akla gelen ilk yerleşim yeridir. Yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken çanak ve çömlek yapımını şehir içinde dilediğiniz yerde deneyimleyebilirsiniz. Üzüm bağları ile de ünlenen ilçede şarap üretimi oldukça yaygındır. Şarap evlerinde damak tadınıza uygun her şarabı tadarak alabilirsiniz. Şehrin içinde bulunan Bayram Tepesine uğramanızı öneririz. Avanos’u panoramik olarak izleyebileceğiniz yerdir. Bayram Tepesine giderken geçtiğiniz sokak ise Şairler Sokağı olarak adlandırılır. Sokakta onlarca şairin heykeline ve şiirlerine denk geleceğiniz edebi bir atmosfer sizi bekliyor olacaktır. Avanos’ta 1973 yılında şehrin mahallelerini birbirine bağlamak için yapılan tahta köprüyü geçmeyi ihmal etmeyin. Avanos’un simgesi haline gelen bu köprüden geçerken ayaklarınızın altından boylu boyunca Kızılırmak akar.
● Güvercinlik Vadisi: Kapadokya bölgesine eşsiz manzarası ile ev sahipliği eder. Vadi ismini güvercinlerden alır. Eski dönemlerde vadi ve civarında yaşayan halkın kayalar içerisine oyulmuş yuvalarda kuş beslediği bilinir. Güvercinlerden elde ettikleri gübreleri bölgede yaygın olan üzüm bağları için kullandıkları anlatılır. Bölgede bu denli üzüm bağlarının verimli olması bu duruma bağlanır. Vadi içerisini bir uçtan diğer uca gezebilirsiniz. Geziniz esnasında vadi içerisinde sayısı oldukça fazla olan güvercinlerin varlığı manzaranızı renklendirir. Vadi civarında bulunan ve bölgenin oldukça ilgi çekici nazar boncuklu ağaçta bir fotoğraf anısı bırakmanızı öneririz. Vadi boyunca sıralanmış kafelerde ve dükkanlarda da yürüyüşünüze ara verebilirsiniz. Dükkanlarda bulunan yöreye özgü dokuma halı, el yapımı çanta, havlu gibi ürünlere göz atabilirsiniz.
● Paşabağı Ören Yeri: Kapadokya bölgesinin peribacalarının en yoğun olduğu bölgesidir. Eski dönemlere ait dinsel yapılarında içinde barındırmasından ötürü tarihi bir dokuya sahiptir. Dinsel tören ve seminerlerin yapıldığı kiliseleri ile oldukça dikkat çeker. Paşabağı Ören Yeri’nin diğer adı ise Rahipler Vadisi’dir. Dinsel etkenlerinde oldukça büyük önem taşıdığını burdan da anlayabiliriz. Manzarasına doyamayacağınız ören yerini gezmeden bölgeden ayrılmamanızı öneririz.
● Ihlara Vadisi: 18 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuru ile size yemyeşil bir doğa içerisinde dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini sunar. Vadiye renk ve can katan serin suları ile Melendiz Nehri’dir. Bu manzara eşliğinde yürümek size bol oksijenli bir atmosfer sunar. Suyun yemyeşil oluşu ve vadi içerisinde süzülmesi vadi gezisini daha çekici hale getirir. Şehrin gürültüsünden uzakta gerçekleştireceğiniz bu gezi Kapadokya maceranıza farklı bir heyecan katar.
Kapadokya Yeraltı Şehirleri
● Derinkuyu Yeraltı Şehri: Kapadokya’nın jeolojik yapısı ile inşa edilmiş 1967 yılında faaliyete geçirilmiş bir bölgesidir. Şehrin en merak uyandırıcı tarafı ise dünyanın en eski akıl hastanesini içinde barındırmasıdır. 8 katlı olan yeraltı şehri toplumun tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek her türlü imkanı gözetilerek tasarlanan odalardan meydana gelir. İnsanların geçebileceği genişlikte olan tüneller gezmenize imkan sağlar.
● Kaymaklı Yeraltı Şehri: Hititler döneminde yapılmış olan 8 katlı yeraltı şehridir. Alınan güvenlik önlemleri doğrultusunda 4 katını gezip tarihi dokuyu içinize çekebilirsiniz.
● Özkonak Yeraltı Şehri: Tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu yerleşim bölgesinde yer alır. Bazı kısımlarının ziyarete açık olmamasından ötürü kısıtlı bir gezme imkanı sunar. Labirent tünellerin oldukça yaygın olması tarihsel bir döngü ile sizi karşılar.