Aslında köy değil, bayağı büyük bir belde. Anlatacağım kitabın adından dolayı bu başlığı koydum.
Köy vardır, manzarası ve dış güzelliği ile ünlüdür. Köy vardır, kahramanlar yetiştirmiş, bunlara destanlar, ağıtlar yazmış onların yüceliğini duyurmuş öyle tanınmıştır. Köy vardır, yetiştirdiği politikacı ile tanınır, okumuşları, aydınları çoktur, yazar çıkar, şair çıkar.
Öteden beri bir sempatimin olduğu Genezin ya da Özkonak hem eski tarihi hem de Osmanlı’nın son zamanlarında çıkarttığı aydınlarıyla tanınmayı hak eden bir belde.
Dokuz yaşımda eşeğin arkasında yaya olarak köyüm Köşektaş’tan çıkıp Özkonak’tan geçerek Ziyaret Dağını aşıp Avanos’a gidişimi hatırlıyorum. 2003 yılında da bu anımı tazelemek amacı ile yine yürüyerek tek başıma bu kez de Avanos’tan köyüme gitmiştim. Özkonak’ı bana rahmetli arkadaşım Nurettin Baş tanıtmıştı. Belha Sarayını, Yeraltı şehrini, köprüyü birkaç kez birlikte dolaşmıştık.
Şimdi elimde, Mehmet Kılıç’ın yazmış olduğu, Genezin Köyü ve Emin Türk Eliçin adlı kitabı var. Mehmet Kılıç’ın emeklerinin bir kısmına tanıklık ettiğim kitabın konusu, adından da anlaşılacağı gibi Genezin ve Genezin’de doğmuş önemli kişiler ve bu kişilerin irtibatta olduğu yazarlar, şairler ve devlet adamları üstüne yazılmış bir eser. Çok emek verilerek bir çalışma olduğu kitabın içeriğinden belli. Bunu her satırından anlıyorsunuz. Gerek sözlü kaynaklar, gerekse yazılı kaynaklar oldukça bol. Bana göre, o konuda şimdiye kadar yazılanların en iyisi. Girişte, Özkonak- Genezin adet ve görenekleri sözlü ve yazılı kaynaklarla anlatılıyor.
Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Emin Türk Eliçin, Bekir Turgut Eliçin, Suat Taşer, Reşit Galip, Mehmet Rauf İnan gibi zamanın önemli yazar ve devlet adamları ve birbirleriyle yazışmaları belgelerle ortaya konuluyor. Dili akıcı ve heyecan uyandırıyor. Usanmadan, sıkılmadan okunacak bir kitap.