Beyin ve Kalp ilişkisi içinde Sağlık
Boş zamanlarımda İngilizce yayın yapan yayınlanmış kaliteli gazete ve dergilerden makaleler çevirerek bir kenara not ederim. Özellikle sağlık konusu ilgi alanım. Böylece hem bildiğim dili unutmamış olur, hem de kelime dağarcığım genişler.
“Today Healty”den özünü çevirdiğim bir yazı;
Yapılan araştırmalar göre, sevgi, ilgi, şefkat duygularıyla kalp ritmi farklı çalışıyor. POZİTİF DUYGULAR içindeki insanın, dolaşım ve sinir sistemini dengelediğine dair bulgular var. Duyguları stresten uzak, olumlu güzel duygular kalp ve dolaşım sistemini olumlu yönde derinden etkilemekte ve sağlıklı çalışmalarına neden olmaktadır. Uzmanlar, bizi memnun edecek duyguların var olmadığı durumlarda, hayal dünyamızı kullanarak mutlu olabileceğimiz şeyleri hatırlamamızı öneriyorlar. Kalp sağlığı için kuşkusuz, sadece iyi duygular yetmiyor. Diyet ve egzersizin önemi büyük. Olumlu duygu odaklı bir teknikle stres ve kaygıyı azaltmak sağlıklı yaşam sürmemizi sağlayabilir.
Kalp ve beyin arasında önemli bir bağlantının olduğu biliniyor. Kalp beyin ile iki yoldan sürekli diyalog içinde. Beynimizde oluşan duygular değişik sinyallerle kalbimize gönderilir. Bu sinyallere kalp karmaşık bir şekilde tepki verir. Beynimiz de kendi kanallarıyla cevap verir.
Araştırma, duygusal ve zihinsel tepkilere nasıl cevap vereceği, neden bazı duyguların strese yol açacağını açıklıyor; öfke, hayal kırıklığı, kaygı, korku ve güvensizlik gibi duygular kalp ritm kalıplarını düzensiz hale getiriyor. Düzensiz bu çalışma sistemi beyindeki duygu merkezine gönderiliyor ve orada negatif duygular olarak değerlendiriliyor. Kalpteki ritm bozuklukluları düşünme gücümüzü ve yeteneklerimizi engelleyebilmektedir. Bir çok çalışmada, öfke, kızgınlık, hayal kırıklığı yaşayan insanlarda kalp hastalıklarında artış olduğu saptanmıştır. Böyle negatif duygularla stres hormon düzeyi artarak kan damarlarında daralma ve kan basıncı yükselmekte, bağışıklık sistemi zayıflamakta ve ciddi kalp sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Hüseyin SEYFİ