Prof. Dr. Ögel: “Bonzai Yerini Metamfetamin’e Bıraktı”

Bağımlılığa başlama nedeninin karışık bir süreç olduğunu ve tek bir nedene bağlanamayacağını belirten Özel Moodist Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, bireylerin bu risk faktörlerinden hepsine sahip olsa da bağımlılık geliştirmeyebileceğini ya da benzer bir şekilde bu risk faktörlerinin hiçbirinin uymadığı bireylerde de amfetamin ya da metamfetamin bağımlılığının ortaya çıkabileceğini söylüyor. Prof. Dr. Kültegin Ögel şöyle devam ediyor: “Metamfetamin ya da amtefatamin kullanımı ile bağımlılığın gelişmesi arasında belirgin bir süre yoktur. Kullanım biçimi, maddenin saflığı, kişinin fiziksel ve psikoloji durumu gibi etmenler ve bu etmenlerin birbiri ile etkileşimi kişinin daha hızlı ya da daha yavaş bağımlı olmasına neden olabilir.”

“Bonzai yerini MET’e bıraktı”

Geçtiğimiz yıllarda uyuşturucu madde kullanımının daha çok sosyoekonomik düzeyi yüksek olan bireylerde görüldüğünü belirten Ögel, zamanla durumun tersine döndüğünü söylüyor. Prof. Dr. Kültegin Ögel şöyle devam ediyor: “Geçtiğimiz dönemde madde kullanımında daha çok bonzai ile karşılaşıyorduk. Bunun nedenlerinden biri bonzainin ucuz olmasıydı. Fakat bonzai zamanla yerini metamfetamine bıraktı. Metamfetamin de yine ucuz ve bu nedenle ulaşılması kolay olan bir madde. Özellikle çarpık kentleşme sonucunda gelir düzeyi düşük olan semtlerde bu maddelere ulaşım daha kolay oluyor.”

“İşlevselliğini önemli ölçüde etkiliyor”

Prof. Dr. Kültegin Ögel, amfetamin veya metamfetamin bağımlılığı geliştikten sonra bağımlı kişinin yaşamının neredeyse bütün yönlerinin radikal bir değişim göstereceğini ve işlevselliğini önemli ölçüde etkileyeceğini belirtiyor.  Beyin görüntüleme çalışmaları sayesinde uzun süreli metamfetamin ve amfetamin kullanımının beynin karar alma, hafıza, haz, öğrenme, dikkat ve dürtü kontrolü ile ilişkili bölgelerinde bozulmalara neden olabildiğini belirten Ögel, bağımlılığın yol açtığı sorunları şöyle sıralıyor:
·  Ağızda ve deride yaraların oluşması, 

·  Şüphecilik hezeyanları ve işitsel ve/veya görsel varsanılar,  

·  Şiddet içeren davranışlarda bulunmak,

·  Madde bulmak için finansal imkanları tüketmek, 

· Öfke patlamaları nedeniyle şiddet uygulama ve/veya şiddet içeren olaylara karışma ihtimalinin yüksek olması,

·  Aile ilişkilerinde ve özel ilişkilerde sorunlar yaşamak,

·  Madde dışında hiçbir şeye ilgi duymamak, 

·  Finansal olarak yıpratıcı olabilen uzun süreli tedavilerin gerekmesi,